Tort de ciocolată

Tort de ciocolată

Am pregătit acest tort pentru mama mea, care pe 14 iulie a implinit 54 de ani. De sărbătorit am sărbătorit-o azi. La mulţi ani, mama! Să fii sănătoasă şi să te avem prin preajmă 100 de ani de-acum încolo! Te iubim mult mult de tot!

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 ouă
  • 6 linguri cu zahăr
  • 6 linguri cu faină
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri cu ulei
  • 3 linguri cu cacao neagă

Crema:

  • 4 ouă
  • 250 g zahăr
  • 100 g cacao neagră
  • 3 linguri lichior de ciocolată
  • 3 pliculeţe de ness
  • 500 g margarină  Unirea sau Delma

Sirop:

  • 100 g zahăr
  • 4 linguri cu miere
  • 300 ml apă
  • 3 linguri lichior de ciocolată
  • 1 fiolă esenţă de rom

Decor:

  • frişcă lichidă
  • fructe
  • cacao
  • ciocolată rasă

Mod de preparare

Pentru blat separăm albuşurile de galbenuşuri. Albuşurile le batem spumă tare cu un praf de sare şi zahărul. Gălbenuşurile le frecăm cu ulei. Amestecăm cele doua compoziţii, punem cacaoa şi făina cernută cu praful de copt. Se toarnă compozitia în forma 26 cm detaşabilă tapetată pe fund cu hârtie de copt. Se coace cam 25-30 minute la foc potrivit. Pentru siguranţă se face testul scobitorii. Se dă la răcit.

Crema: se pun la foc foarte mic ouăle întregi cu zahărul. Se amestecă continuu până se dizolvă complet, apoi se adaugă cacaoa, nessul şi lichiorul. Se omogenizează bine compoziţia şi se dă deoparte de pe foc. Acum se adaugă margarina tăiată în bucaţele şi se amestecă până ce aceasta s-a dizolvat. Se dă crema la rece, eventual la congelator ca să capete consistenţă şi sa poată fi întinsă pe blat fară să curgă.

Siropul: se caramelizează zahărul, se stinge cu apă, când s-a dizolvat complet se dă deoparte şi se adaugă mierea, lichiorul şi esenţa. Se lasă la răcit.

Asamblare: se taie blatul în două (se poate şi în trei straturi), se însiropează bine ambele blaturi, se pune trei sferturi de cremă între ele, iar cu restul se îmbracă tortul. Se dă la rece până a doua zi, cand se poate orna cu frişcă, fructe sau alt decor la alegere. Eu am ornat cu frişcă, zmeură, pudră  de cacao şi puţina ciocolată rasă.

E un tort delicios, insiropat, ciocolatos… Pentru cunoscători!





1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (2 voturi, media: 5,00)
Se încarcă...

Reţete similare

5 comentarii

  1. silviu a zis:

    cu asta mergeti la sigur! recomand.

    21 iulie 2011 , 13:08

  2. Madi a zis:

    Ma bucur ca ti-a placut. A fost foarte foarte bun.

    21 iulie 2011 , 13:20

  3. maria mihalache a zis:

    La multi ani cu sanatate si numai bucurii mamei tale.
    Tortul arata minunat.
    O seara frumoasa!

    29 iulie 2011 , 20:33

  4. denisa costinoiu a zis:

    La multi ani mamei tale! Sa fie sanatoasa si si sa aiba parte numai de bucurii!
    Va pup pe toate trei!
    O sa incerc si eu retetele tale care par delicioase.

    8 august 2011 , 18:57

  5. Madi a zis:

    Mulţumesc. O să îi transmit urarile. Şi noi vă pupam.

    8 august 2011 , 19:17

Comentează

Despre mine

Despre mine Sunt "taur", deci o doză de incăpăţânare există pe undeva... Sunt optimistă, gândesc pozitiv şi sunt loială.

Pe o insulă pustie mi-ar plăcea să îmi iau un morman de reviste culinare, laptopul şi... mult suc de portocale. Deşi îmi place la nebunie să mă plimb, nu prea am avut ocazia pe cât mi-aş fi dorit. Dar cu siguranţa m-aş simţi în al noulea cer într-o locaţie exotică alături de... cine vreau eu...

Mai mult...