Prăjitură cu nucă şi caramel

Am găsit reţeta pe site-ul Bucataras.ro postată de postăvaru. Mi s-a părut delicioasă şi am încercat-o. E foarte, foarte bună. Aştept să o probaţi şi să imi spuneţi părerea.

Ingrediente

Blat:

  • 5 albuşuri
  • 100 g zahăr
  • 200 g nucă măcinată
  • 4 linguri cu făină
  • 1 plic praf de copt

Crema:

  • 5 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr
  • 200 g unt
  • 200 g nucă taiata

Glazura:

  • 100 g ciocolată amăruie
  • 50 ml frişcă lichidă
  • 50 g unt

În plus mai avem nevoie de 200 g ciocolată albă.

Mod de preparare

Se prepară blatul: se mixează albuşurile spumă tare cu zahărul până obţinem o compoziţie ca pentru bezea. Făina cernută, nuca şi praful de copt se adaugă peste albuşuri amestecând uşor cu o spatulă. Aluatul se toarnă în tava 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt. Se pune în cuptorul preîncălzit şi se coace cam 20 de minute. Se dă la răcit.

Ciocolata albă se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se presară în strat uniform peste blatul răcit.

Crema: zahărul se caramelizează la foc mic. Atenţie să nu se ardă! Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine pană s-a topit complet. Se pune din nou la foc mic, apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile amestecând bine după fiecare. Trebuie să se îngroaşe puţin compoziţia. Abia atunci se adaugă nuca taiată. Se dă la răcorit un pic apoi se toarnă peste ciocolata albă rasă  pe blat.

Glazura: bucaţelele de ciocolată amăruie se pun împreună cu untul şi frişca lichidă într-un vas la foc mic. Se amestecă pâna ce se obţine o cremă omogenă. Se răceşte un pic apoi se toarnă peste caramel.

Se dă prăjitura la frigider pentru câteva ore sau pâna a doua zi când se poate porţiona.

Poftă bună!





1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (46 voturi, media: 4,43)
Se încarcă...

Reţete similare

27 comentarii

  1. Ancuta a zis:

    Foarte frumos arata. Ma bucur ca ti-a placut. Pup!

    5 mai 2011 , 22:42

  2. Madi a zis:

    Prajitura e delicioasa. A avut mare succes. Multumesc pentru reteta.

    6 mai 2011 , 09:13

  3. Ancuta a zis:

    Sa va fie de bine! Pup!

    7 mai 2011 , 20:38

  4. miremirc a zis:

    Foarte bine arata si gustul cred ca este excelent ! 😉

    24 decembrie 2011 , 08:41

  5. Madi a zis:

    Miremirc…mulţumesc. Prăjitura e delicioasă.Să o încerci.

    24 decembrie 2011 , 15:38

  6. Marinela a zis:

    Intr-adevar prajitura este foarte buna! Eu am reteta cu 7 oua si fara glazura. Mi-a venit prin cap sa pun o glazura din ciocolata neagra topita (75% cacao) si a iesit foarte buna! O sa incerc si reteta ta!
    Sunt o mare iubitoare de dulciuri si nu exagerez cand spun ca aceasta prajitura este printre cele mai bune. Multumim!

    16 februarie 2012 , 18:58

  7. Madi a zis:

    Marinela…mă bucur că îţi place prăjitura. Într-adevăr este delicioasă. La mine a avut mare succes.Nu ştiu altă reţetă, dar ideea cu nuca prăjită e super. Chiar o să o mai pregătesc şi eu!

    16 februarie 2012 , 20:53

  8. Marinela a zis:

    Am uitat sa adaug… nuca o prajesc putin.

    16 februarie 2012 , 19:01

  9. isabela a zis:

    am testat.este minunata

    2 martie 2013 , 01:55

  10. lenuta a zis:

    Prajitura cu nuca si caramel mi se pare interesanta si presupun ca este ft.buna ,eu obisnuesc sa fac prajituri cu bezea de aceea stiu ca e buna ,am scris reteta si am sa o pregatesc acum de paste. Va multumesc pt reteta .

    27 martie 2013 , 05:37

  11. Maria a zis:

    Foarte buna !
    A incercat si eu pentru prima oara aceasta reteta si mi’a iesit gustoasa <3 ,desi recunosc ca am intampinat unele dificultati mai ales la caramelizarea zaharului ..insa my fault ..fiind incepatoare :P.
    Felicitari pentru reteta si mersi ca ne'ai impartasit'o si noua .

    20 aprilie 2013 , 19:27

  12. Madi a zis:

    Maria, mă bucur că ţi-a plăcut prăjitura.Cu zahărul nu e aşa greu, trebuie doar să ai un vas cu fundul mai gros, focul mic mic,să pui câteva picături de apă rece şi să ai răbdare . Nu amesteci continuu, dar îl supraveghezi. Când s-a mai topit şi vezi că îşi schimbă culoarea, poţi să amesteci uşor. Va ieşi cu siguranţă aşa cum trebuie. Să ai spor şi încredere că încet încet şi cu practică se învaţă totul.

    21 aprilie 2013 , 12:20

  13. silvia a zis:

    nu reusesc sa fac crema ,atunci cind pun untul se formeaza o bomboana iar uleiul din unt sta deasupra nu mi se incorporeaza untul in zaharul caramel.am facut de 2 ori crema si nu a iesit,ajjjjjutooooooor!

    21 aprilie 2013 , 05:26

  14. Madi a zis:

    Silvia…trebuie să amesteci continuu în cremă că se dizolvă zahărul caramel.Nu te speria, trebuie să iasă crema….nu se poate. Eu nu am întâmpinat probleme.Încearcă şi cu margarină în loc de unt, că are mai puţină apă decât untul şi poate reuşeşti.

    21 aprilie 2013 , 12:13

  15. andra a zis:

    delicioasa….multumim

    10 octombrie 2013 , 19:39

  16. micu doina a zis:

    super buna

    13 octombrie 2013 , 17:27

  17. micu doina a zis:

    foarte buna

    13 octombrie 2013 , 17:28

  18. carmen a zis:

    f.buna ..

    3 aprilie 2014 , 16:01

  19. caty a zis:

    Buna!…as avea si eu o intrebare….Stii ce inseamna sa adaugi 200g de unt in 150g de zahar?….reteta asta este total gresita, eu am mai facuto j e total diversa….intradevar e delicioasa….da reteta asta nu are nici o treaba cu preajutura!

    4 aprilie 2014 , 13:22

  20. Madi a zis:

    Buna.Faptul ca tie nu ti-a iesit prajitura, nu inseamna ca reteta este gresita. Si mie mi se mai intampla ca anumite retete sa nu-mi iasa. Dar asta nu inseamna sa arunc cu noroi in cel care m-a inspirat sa o pregatesc. Nu este o rusine sa mai si gresesti! Plus ca eu am facut reteta dupa aceasta sursa http://laancuta.blogspot.ro/2011/04/prajitura-cu-ciocolata-alba-si-nuci.html si dupa cum vezi ….mi-a iesit chiar foarte bine. La fel si ei, asa ca nu stiu ce sa zic despre nereusita ta. In fine…nu pot sa iti urez decat succes in continuare! Si te mai astept pe blog pentru alte retete…la fel de,, proaste,, ca asta! 🙂 Week-end placut !

    5 aprilie 2014 , 18:47

  21. Diana a zis:

    Foarte buna prajitura,multumesc pt.reteta!Pt. fetele care au avut probleme la incorporarea untului in zaharul topit le sfatuiesc sa adauge untul taiat in cubulete,amestecand bn. dupa fiecare cubet.Bineinteles,intai se ia de pe flacara.Succes!

    13 martie 2015 , 17:56

  22. Lia a zis:

    arata super, am sa o incerc cat mai repede posibil

    17 martie 2015 , 02:01

  23. lucica a zis:

    buna ,chiar acum sunt cu ochii pe reteta, si cred ca ai uitat ce e mai important ,,,,la blat cred ca se pune si nuca macinata ,dar de care ai uitat categoric,daca se poate cand scrii o reteta mai verifica inca odata incredientele nu copia gresala altuia daca vrei sa ai mai multi prieteni ,multumesc ,o zi buna

    28 martie 2015 , 21:29

  24. Simona a zis:

    Si eu o fac si este foarte buna iar prajitura se numeste Snickers

    25 aprilie 2016 , 06:07

  25. cristina a zis:

    foarte buna..multumim

    27 aprilie 2016 , 11:53

  26. rafael a zis:

    Buna , multumim pt reteta foarte bine arata , doamna Lucica ar trebuii sa citeasca mai atent reteta pt ca doamna Medi a specificat ” faina cernuta , nuca si praful de copt se adauga peste albusuri amestecand usor cu o spatula ” doamna Lucica nu stiu unde aveati ochi dar „categoric” nu la reteta asa ca vas intoarce sfatul cititi de mai multe ori retetele inainte sa le comentatii , multumesc.

    10 martie 2017 , 21:40

  27. Raluca a zis:

    Eu cand pun galbenusurile la crema se fac omleta!!!La voi nu?

    15 aprilie 2017 , 18:03

Comentează

Despre mine

Despre mine Sunt "taur", deci o doză de incăpăţânare există pe undeva... Sunt optimistă, gândesc pozitiv şi sunt loială.

Pe o insulă pustie mi-ar plăcea să îmi iau un morman de reviste culinare, laptopul şi... mult suc de portocale. Deşi îmi place la nebunie să mă plimb, nu prea am avut ocazia pe cât mi-aş fi dorit. Dar cu siguranţa m-aş simţi în al noulea cer într-o locaţie exotică alături de... cine vreau eu...

Mai mult...