Prăjitură cu căpşuni

Şi în pragul Sfintelor Sărbători de Paşte, Dr. Oetker lansează campania „Sărbătorile au gustul prăjjiturilor de casă”. Am răspuns cu drag invitaţiei de a participa şi de data asta. Am ales să pregătesc din Reţetar „Prăjitura cu căpşuni” (o să găsiţi varianta originală cu zmeură, dar pentru că nu am găsit… am ales să o pregătesc cu căpşuni) şi mi-am permis să aduc mici modificări reţetei, atât în compoziţie, cât şi forma ei, şi să o pregătesc după gustul nostru. Vă las să vă bucuraţi de rezultat şi de ce nu… să îl încercaţi cu încredere.

Ingrediente

Blat croant:

  • 200 g făină
  • 1/2 plic praf de copt Dr. Oetker
  • 60 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat Bourbon Dr. Oetker
  • 130 g unt/margarină moale

Aluatul opărit:

  • 330 ml apă
  • 70 g unt/margarină
  • 200 g făină
  • un praf de sare
  • 40 g amidon Gustin Dr. Oetker
  • 4 ouă
  • 1/2 linguriţă praf de copt Dr. Oetker

Crema:

  • 400 ml frişcă lichidă rece
  • 400 ml lapte rece
  • 2 plicuri praf Creme Ole de vanilie Dr. Oetker
  • 1 plic vanilie Bourbon Dr. Oetker

În plus:

  • 4 linguri dulceaţă/gem de căpşuni
  • 300 g căpşuni
  • 1 cubuleţ de ciocolată albă

Mod de preparare

Se prepară aluatul crocant: se amestecă făina cernută, praful de copt, zahărul şi zahărul vanilat. Se adaugă untul/margarina topite  şi se amestecă până la obţinerea unui aluat omogen. Se întinde într-o tavă dreptunghiulară de 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt (sau în două tăvi rotunde mai mici). Se coace cam 15 minute.

Se pregăteşte între timp aluatul opărit pentru foile de eclere : se pune apa la fiert cu un praf de sare şi cu untul/margarina. Se amestecă până ce grăsimea se topeşte, apoi se adaugă făina cernută cu praful de copt şi amidonul. Se amestecă continuu până ce se obţine o bilă de aluat care nu se mai lipeşte de oală. Se lasă la răcit şi de-abia apoi se încorporează pe rând ouăle, amestecând foarte bine după fiecare. Se împarte aluatul în 3 pentru prăjitura dreptunghiulară sau în 6 pentru cele două tortuleţe ( în cazul acesta aluatul pentru 2 foi se coace sub formă de biluţe care se folosesc pentru ornat). Se coc cam 20-25 de minute pe hârtie de copt, apoi se scot la răcit.

Pentru cremă se mixează laptele, frişca lichidă, praful de cremă şi esenţa. Consistenţa poate fi modificată cu lapte ,dacă se vrea mai moale crema sau cu frişcă lichidă pentru a ieşi mai fermă. Se împarte în două. pentru varianta derptunghiulară şi în 4 pentru varianta celor două tortuleţe.

Asamblare (varianta mea de două tortuleţe): blat crocant uns cu două linguri de dulceaţă sau gem de căpşuni, blat de ecler, jumătate de cremă, cubuleţe de căpşuni, blat de ecler, cealaltă jumătate de cremă, biluţe de aluat, căpşuni şi ciocolată albă rasă pentru decor.

Se dau la rece până a doua zi.

Poftă bună!





1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00)
Se încarcă...

Sărbătorile au gustul prăjiturilor de casă

Reţete similare

1 comentariu

  1. Rocsy Ciobanu a zis:

    Vaiiii ce este aici..O nebunie dulce de tot..Super Madi!!!

    22 aprilie 2013 , 19:49

Comentează

Despre mine

Despre mine Sunt "taur", deci o doză de incăpăţânare există pe undeva... Sunt optimistă, gândesc pozitiv şi sunt loială.

Pe o insulă pustie mi-ar plăcea să îmi iau un morman de reviste culinare, laptopul şi... mult suc de portocale. Deşi îmi place la nebunie să mă plimb, nu prea am avut ocazia pe cât mi-aş fi dorit. Dar cu siguranţa m-aş simţi în al noulea cer într-o locaţie exotică alături de... cine vreau eu...

Mai mult...