Cozonac cu ciocolată, papaia şi merişoare confiate

Cozonac cu ciocolată, papaia şi merişoare confiate

De obicei nu prea fac cozonaci. Dar sărbătorile nu pot trece fară ca măcar o dată aroma fără de pereche a cozonacului proaspăt scos din cuptor să inunde casa caldă în care străluceşte un brăduţ împodobit în aşteptarea lui Moş Crăciun.

Ingrediente

  • 600 g făină
  • 1 cubuleţ de drojdie proaspătă
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt sau margarină
  • 2 gălbenuşuri
  • un praf de sare
  • coaja rasă de lămâie
  • coaja rasă de portocală
  • esenţă de vanilie
  • esenţă de rom
  • papaia confiată
  • merişoare confiate

Pentru cremă:

  • 75 g ciocolată amăruie
  • 50 ml frişcă lichidă
  • 50 g unt

Pentru uns:

  • 1 gălbenuş
  • 2 linguri cu lapte
  • zahăr

Mod de preparare

Eu am făcut aluatul la maşina de pâine. Ingredientele le-am pus în această ordine: am încălzit laptele, am topit margarina. Le-am pus împreună cu gălbenuşurile şi esenţele. Am adăugat zahărul, un praf de sare, jumătate din cantitatea de făină cernută, apoi coaja rasă de lămâie şi portocală, merişoarele confiate, restul de făină cernută şi drojdia dizolvată în 2 linguri de apă caldă. Am selectat programul de frământare şi dospire care durează o oră şi 30 de minute (în manualul maşinii mele e nr.6, cel de la aluatul de pizza).

Între timp am tăiat papaia confiată în bucăţele mai mici (se găsesc la cutiuţe la Kaufland), apoi am pregătit crema de ciocolată: am pus într-un vas la foc mic ciocolata ruptă în bucăţele, frişca lichidă şi margarina. Am amestecat câteva minute până am obţinut o cremă cu o consistenţă mai lichidă. Am dat la rece.

Când aluatul a fost gata, pe masa tapetată cu făină l-am întins în foaie nu foarte subţire. Am uns cu crema de ciocolată răcită şi pe marginile care n-aveau cremă am presărat cubuleţe de papaia confiată. Am rulat şi am pus la crescut în tava tapetată cu hârtie de copt pentru 30 de minute.L-am uns cu gălbenuşul frecat cu laptele şi am presărat deasupra cristale de zahăr. Am copt la foc micuţ. Am lăsat la răcit şi l-am tăiat a doua zi. A ieşit foarte pufos, aromat şi delicios!

Poftă bună!





1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00)
Se încarcă...

Reţete similare

5 comentarii

  1. Ancuta a zis:

    Craciun fericit! Pupici!

    25 decembrie 2011 , 21:08

  2. Madi a zis:

    Crăciun fericit şi vouă! Pup şi eu!

    25 decembrie 2011 , 21:13

  3. catkitchen a zis:

    Craciun fara aroma cozonacului , este ca si cum nu ar exista !!! Si eu am facut cozonac cu meriosare , dar inca nu am postat reteta 🙁 … Sarbatori fericite si un an nou minunat!!

    28 decembrie 2011 , 13:37

  4. Madi a zis:

    Catkitchen….aşa este…nu există Crăciun fără aromă de cozonac. Merişoare am luat pentru prima dată…..şi pot spune că îmi plac foarte mult. Pot înlocui foarte bine stafidele…cu care eu nu sunt chiar prietenă. Îţi doresc un an nou cu sănătate şi împliniri! La mulţi ani!

    31 decembrie 2011 , 11:10

  5. Just-t IL ADUCE PE MOS CRACIUN MAI DEVREME | Diva In Bucatarie a zis:

    […] Cozonac cu ciocolată, papaya şi merişoare confiate […]

    10 decembrie 2012 , 16:03

Comentează

Despre mine

Despre mine Sunt "taur", deci o doză de incăpăţânare există pe undeva... Sunt optimistă, gândesc pozitiv şi sunt loială.

Pe o insulă pustie mi-ar plăcea să îmi iau un morman de reviste culinare, laptopul şi... mult suc de portocale. Deşi îmi place la nebunie să mă plimb, nu prea am avut ocazia pe cât mi-aş fi dorit. Dar cu siguranţa m-aş simţi în al noulea cer într-o locaţie exotică alături de... cine vreau eu...

Mai mult...