Cozonac cu nucă şi caramel

Am vazut reţeta Angelicăi Nistor (www.angi-food.blogspot.ro)şi mi-a plăcut foarte mult. De caramel nu am fost eu foarte încântată pentru că nu mi-a ieşit chiar cum trebuia, dar a rezultat un cozonac bun şi aspectuos. Diseara duc într-o vizită unul cadou şi sper sa le placa gazdelor.

Ingrediente

2 cozonaci:

  • 850 g făină
  • 1 cană lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 30 g drojdie
  • 3 ouă
  • 1 pachet de margarină Unirea

Umplutura:

  • 500 g nucă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • esenţă de vanilie
  • esenţă de rom

Pentru uns:

  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură smântână de gătit sau lapte
  • zahăr brun

Caramel:

  • 200 g zahăr
  • 70 g margarină/unt
  • 150 ml smântână pentru frişcă 30% grăsime

Mod de preparare

Se amestecă uşor făina cernută cu zahărul,  se adaugă laptele călduţ în care s-a dizolvat drojdia şi ouăle bătute amestecate cu margarina topită şi uşor răcită.

Se frământă un aluat elastic , nelipicios şi potrivit de tare (cam 12 – 15 minute). Se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau 40 de minute.

Caramel: se pune zahărul la topit într-un vas la foc mic ca să nu se ardă. Eventual se pot adăuga câteva picături de apă. Se obţine un caramel clar şi deschis la culoare peste care se adauga untul sau margarina topită. Se amestecă cu grijă până ce s-a topit complet, apoi se adaugă smântâna pentru frişcă şi se pune vasul pe foc până ce compoziţia capătă consistenţă. Se dă la răcit.

Aluatul crescut se împarte în 10 bucăţi, care se întind pe rând în foi subţiri, se ung cu un strat de caramel şi se presară cu amestec de nucă, zahăr, coajă de portocală şi esenţe. Se rulează, apoi se pun câte 5 suprapuse în două tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut încă 15 minute, apoi se ung cozonacii cu gălbenuşurile frecate cu smântâna şi se presară cu zahăr brun.

Se coc la foc potrivit până sunt gata.

Poftă bună!





1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (4 voturi, media: 5,00)
Se încarcă...

Reţete similare

1 comentariu

  1. Sidy a zis:

    Doamne cat de fumosi ti-au iesit ! Bravo Madi !
    Si eu i-am facut dar i-am facut …mixti, adica si cu nuca si cu mac….
    Sarbatori fericite draga mea.
    Te tzuc cu mult drag !

    25 decembrie 2012 , 07:07

Comentează

Despre mine

Despre mine Sunt "taur", deci o doză de incăpăţânare există pe undeva... Sunt optimistă, gândesc pozitiv şi sunt loială.

Pe o insulă pustie mi-ar plăcea să îmi iau un morman de reviste culinare, laptopul şi... mult suc de portocale. Deşi îmi place la nebunie să mă plimb, nu prea am avut ocazia pe cât mi-aş fi dorit. Dar cu siguranţa m-aş simţi în al noulea cer într-o locaţie exotică alături de... cine vreau eu...

Mai mult...